Op zaterdag 22 september, 2012, werd om 14.00 uur de stoommachine officieel in werking  gezet door Gedeputeerde bij de Provincie Noord Brabant, R. van Heugten en Burgemeester H. Janssen. 

OISTERWIJK - Op het KVL-terrein aan de Almijstraat in Oisterwijk staat alles op zaterdag en zondag 22 en 23 september in het teken van stoom. Het gratis toegankelijke Stoomweekend van Oisterwijk toont vrijwel alles dat op stoomkracht loopt, draait, werkt en fluit

Met stoomwerktuigen, stoomminiaturen, een stoomtrein op rails voor kinderen en tussen het centrum en het evenement pendelt een stoombus. Het Stoomweekend is op beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur.

Hoogtepunt van het Stoomweekend is de stoommachine uit 1924 die na een langdurige restauratie voor het eerst na veertig jaar weer draait. Het door de Stichting Stoommachine Oisterwijk georganiseerde Stoomweekend wordt gehouden in het kader van de viering van Oisterwijk 800.


KVL-terrein

Het Stoomwekend vindt plaats op het indrukwekkende en monumentale fabriekscomplex van de voormalige Koninklijke Verenigde Leder (KVL). Eens was dit de grootste leerfabriek van Europa. Alleen al dit historisch complex is een bezoek waard. Het hart van het KVL-terrein wordt gevormd door het Machinegebouw. Daarin is in 1924 de in Gent gebouwde stoommachine geïnstalleerd. Met deze gigantische krachtpatser werd stroom opgewekt.
Het Stoomweekend is een buitenkansje om de stoommachine - een rijksmonument - te zien, en nog wel in werking. Vrijwilligers van de Stichting stoommachine Oisterwijk hebben sinds 2010 aan de restauratie gewerkt. De restauratie is nu zover gevorderd dat de stoommachine met behulp van een elektromotor in beweging kan worden gebracht. Dat is al een hele prestatie omdat de stoommachine door vandalen, dieven en achterstallig onderhoud van decennia in zeer deplorabele staat verkeerde. Het duurt nog jaren voordat de machine weer op stoom kan draaien. Maar de restauratie is nu dusdanig gevorderd dat dit wordt gevierd met een Stoomweekend.
Op zaterdag 22 september om 13.00 uur wordt de stoommachine door burgemeester Hans Janssen van de gemeente Ois-terwijk officieel weer in gang gezet. Het Stoomweekend is een kennismaking met het belang dat stoomkracht ooit heeft gehad en met de schitterende machines die ooit zijn gebouwd om mensen veel werk uit handen te nemen.

Rondleidingen en demo’s

Er staan onder meer stoomtractoren en een door stoom aangedreven houtzagerij. Heel erg leuk voor kinderen is de miniatuurstoomtrein. Er worden schilderijen geëxposeerd en er zijn rondleidingen en demonstraties.