Concert in het jubileumjaar Oisterwijk 800, mede mogelijk gemaakt door de Protestantse Gemeente Oisterwijk en door de Stichting Oisterwijk 800.

Donderdag 20 september 2012  Om 20.00 uur.
Protestantse Kerk, Kerkstraat 64 te Oisterwijk.


Pianiste Paula Bär speelt Hortense de Beauharnais.In de achthonderdjarige geschiedenis van Oisterwijk was de verdeling van de kerken onder het bewind van Koning Lodewijk Napoleon een belangrijke periode. Hij regeerde Nederland van 1806 tot 1810 en in 1809 bezocht hij Oisterwijk persoonlijk.

In de Drie Swaentjes aan De Lind had hij een gesprek met dominee Cornelis van Strijen en pastoor Johannes van der Bruggen wat leidde tot de teruggave van de Petruskerk aan de Katholieken en de bouw van een nieuwe kerk voor de protestanten. In die kerk was nu een bijzonder concert plaats.

Lodewijk Napoleon was getrouwd met  de stiefdochter van zijn broer Keizer Napoleon,  genaamd Hortense de Beauharnais.  Hortense was een 'femme artiste' zij speelde piano, gitaar en harp, componeerde, zong, in haar jeugd was zij een verdienstelijk danseres en choreografe en daarbij kon zij ook heel goed tekenen en schilderen! Misschien wel als compensatie voor haar troosteloze huwelijk.


Paula Bär-Giese kruipt helemaal in de rol van de componist Hortense en zingt en speelt muziek uit haar bewogen leven. Zij gaf ook een korte lezing  over haar werk en leven en de muziek die zij speelde.